9. tammikuuta 2018

Kauniita eettisiä mattoja Sukhilta

Kaupallinen yhteistyö Sukhi matot

Oletteko koskaan ajatelleet mattokaupoilla, mistä matot ovat tulleet ja kuka ne on tehnyt? Koen olevani perillä asioista, mutta en itseasiassa ollut ajatellut asiaa, ennen kuin sain viestiä Sukhi matoilta. Minun oli helppo lähteä yhteistyöhön Sukhin kanssa, koska he toteuttavat samoja arvoja, mitä itse halusin ottaa huomioon omassa opiskeluyrityksessäni.


Sukhilla on ollut ensimmäisestä päivästä lähtien yhteiskunnallinen tehtävä. Suurin osa Sukhille työskentelevistä naisista ja miehistä on lukutaidottomia, mutta se ei ole onneksi este työskentelemiselle. Työntekijät koulutetaan työhön ja mattojen tekeminen takaa työntekijöille säännöllisen kuukausipalkan ja lapsille paremman tulevaisuuden. He ansaitsevat 2-3 kertaa alueen keskiansiota enemmän ja tämän ansiosta heillä on varaa lähettää lapset kouluun. Lasten koulutushan vähentää tulevaisuuden köyhyyttä, joten tämä on super tärkeää. Työntekijöillä on myös mahdollisuus tehdä mattoja kotona ja näin lasten hoitaminen helpottuu. Mattopajat työllistävät Marokossa, Intiassa, Nepalissa ja Turkissa n. 200 ihmistä (kaikki postauksen kuvat ovat Marokosta).


MATTOJA TILAUSTYÖNÄ

Eettisen kuluttamisen pitäisi mielestäni olla helpompaa ja vaivattomampaa. Tuotteiden olisi hyvä olla helposti saatavilla ja niistä pitäisi saada vaivattomasti tietoa. Sukhi on onneksi tehnyt eettisen maton ostamisesta helppoa. Yritys toimittaa mattoja kaikkialle maailmaan, toimitus on aina ilmainen ja matto toimitetaan kotiovelle asti. Sukhi hyvittää jopa tullimaksut ostajalle (tullimaksuja tulee vain turkkilaisista matoista). Asiakaspalvelua saa suomen kielellä ja lisätietoa matoista saa sähköpostilla tai soittamalla. Vielä helpompaa olisi tietysti päästä myymälään katsomaan mattoja, mutta Sukhi toimii ilman välikäsiä ja matot lähetetään ostajalle suoraa valmistuspaikasta.

Maailma tarvitsee ehdottomasti lisää yrityksiä, jotka huolehtivat työntekijöistään, kunniottavat paikallisia tapoja ja pystyvät yhdistämään eettisen tuotannon sekä kauniit tuotteet. Luulen, että harva ihminen ostaa tuotteen vain sen takia, että se on eettisesti tuotettu. Tuotteen täytyy olla sen lisäksi myös kaunis, toimiva ja mieluiten kestävä. Sukhi on pystynyt hyvin yhdistämään nämä kaikki. Kaikki Sukhin matot tehdään käsin ja suunnittelupalvelun kautta voi tilata mattoja tilaustyönä minkä tahansa värisenä, kokoisena ja muotoisena.


VINTAGE-MATOT

Sukhin tuotteet ovat pääasiassa villaa ja vegaanisten mattojen valikoima on toistaiseksi vielä suppea. Vegaanisten tuotteiden kysyntä on kuitenkin näkynyt myös Sukhilla, joten valikoimaan on tulevaisuudessa tulossa lisää vegaanisia mattoja. Sukhin vegaaninen hamppumatto on tehty hamppumattojen tilkuista ja taustakangas on 100% puuvillaa.

Hamppumattojen ja muiden vintage-mattojen valmistus poikkeaa positiivisella tavalla muista matoista, koska uusia materiaaleja tarvitaan vain maton taustakankaaseen. Vintage-matot ommellaan n. 30 vuotta vanhoista kelim-paimentolaismattojen ja hamppumattojen tilkuista. Työntekijät ajavat tasaisin väliajoin pitkin Turkin syrjäseutuja ja he ostavat kelim-paimentolaismattoja sekä hamppumattoja vintage-mattojen valmistusta varten. Sukhin mattopajalla matot pestään ja ommellaan uusiksi asiakkaan toivomien mittojen mukaan. Kelim-paimentolaismatot on tehty vuohenkarvasta, villasta ja puuvillasta.


Kysyin Sukhilta villan alkuperästä ja minulle kerrottiin, että marokkolaisten Beni Ouarain-mattojen villa tulee paikan päältä Atlas-vuoristosta. Nepalilaisissa ja intialaisissa matoissa käytettävä villa taas tulee Uudesta-Seelannista. Yllä oleva kuva on Sukhin toisesta perustajasta Nasia Burnetista (Instagram @nasiaburnet), kun hän vieraili Marokossa villantuottajien luona.

Minulle tuli muuten Instagramissa eilen mainos, jossa mainostettiin lähes samanlaisia huopapalloalusia, mitä Sukhilta saa. Jos olet menossa ostamaan huopapalloalusia, niin kannattaa ostaa ne mielummin Sukhilta. Sukhin sivuilla ei ole alusille omaa osiota, vaan alunen tilataan valitsemalla huopapallomatto ja maton kooksi valitaan 20cm.

Ostatteko te eettisiä tuotteita? Oletteko todenneet jonkun eettisen kaupan tai tuotteen hyväksi?

Lue myös:

Facebook: With Miina
Bloglovin: With Miina

Kuvat: Sukhi matot

2 kommenttia on "Kauniita eettisiä mattoja Sukhilta"
  1. Moi Miina! Kiitos kun vinkkasit myös huopapalloalusista – me ei olla itse tuota edes muistettu mainostaa ja sitä aika usein kysytään. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vinkkasin, kun olin itse aluksi hämmentynyt. :) Teidän alusia näkyi somessa, mutta sitten sivuilta ei heti löytynyt, miten niitä voi tilata. Hyvää viikonloppua!

      Poista