21. tammikuuta 2018

Voiko herätysvalo auttaa aamu-unista?

Muistin tuossa yksi päivä, että ai niin, minultakin löytyy herätysvalo! Asennemedian blogeissa on näkynyt postauksia Philipsin uusista herätysvaloista ja päätin kaivaa oman herätysvaloni kaapin perukoilta sängyn viereen. Olin melkein unohtanut herätysvaloni olemassaolon ja itseasiassa luulin, että se oli mennyt rikki.


Kerran sain päähäni kuunnella radiota suihkussa ja laitoin herätysvalon hetkeksi kylpyhuoneen ovelle. Seuraavalla kerralla herätysvalosta ei sitten lähtenyt ääntä ja luulin, että kosteus oli rikkonut sen. Älkää siis laittako herätysvaloja kosteisiin tiloihin. :D Nyt otin sen taas käyttöön ja onneksi se toimii ihan normaalisti!

Tämä minun herätysvaloni on ainakin neljä vuotta vanha ja hankin sen, koska olen aina ollut aamu-uninen ja nukun aamuisin syvässä horroksessa. Herätysääneksi voi siis valita radion, linnunlaulun tai perinteisemmän herätysäänen, joka on kuulostaa aika lempältä. Noissa uudemmissa Philipsin herätysvaloissa näyttää olevan ihan samat herätysäänet. Valo alkaa sitten voimistua hiljalleen puoli tuntia ennen herätysaikaa ja valo on voimakkain silloin, kun on aika herätä.


No auttaako se heräämään helpommin? Sanoisin, että herääminen on vähän helpompaa.
Helppous tulee siitä, että tuohon valoon on paljon miellyttävämpi herätä, kuin siihen, että pilkkopimeässä huoneessa soi joku kamala ääni. Valohan on tärkein vuorokausirytmiä säätelevä tekijä ja sen huomaa. Valon kanssa herääminen tapahtuu silmien kautta ja se saa itsessäni aikaan enemmän valppautta, kuin ääni pimeässä. Viime viikolla heräsin yleensä 3-4 minuuttia ennen ääntä ja herääminen tuntui ihan leppoisalta, kun tuijottelin sängyssä valoa ja kuuntelin samalla Bassoradiota. Normaalisti olen kova torkuttamaan, mutta yhtenä aamuna nousin sängystä sen verran nopeasti, että ihan hämmästelin asiaa itsekseni. Monet aamut ovat silti haastavia, vaikka käyttäisinkin tätä herätysvaloa.


Joskus aamuinen horrokseni on niin syvä, etten reagoi valoon. Silloin kun käytin tätä aikaisemmin, niin heräsin monesti vasta ääneen. Eli tästä laitteesta ei ole välttämättä kaikille suurta apua, eikä tämä saa kaikkia aamu-unisia pomppimaan sängyistä ylös pirteänä. Ja huono puoli on tietysti se, että laite kuluttaa koko ajan sähköä ja virran saa katki vain irrottamalla herätysvalon pistorasiasta. Otan siis herätysvalon johdon (ja muutkin sähköä kuluttavat laitteet) irti seinästä, jos tiedän, että olen poissa kotona. Kellon ajan joutuu kyllä sitten säätämään uudestaan, mutta se ei ole kovin suuri vaiva.

Oletteko te kokeilleet herätysvaloa?  

Lue myös:
 
Facebook: With Miina
Bloglovin: With Miina
Vero: Miina


2 kommenttia on "Voiko herätysvalo auttaa aamu-unista?"
  1. Tää vois olla hyvä ottaa testiin ittelleni, kun työaamuina tarvitsee herätä ajoissa ja jos se helpottaisi aamuherätyksiä. Lähinnä luonnollisen valon kautta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa kokeilla. :) Taitaa olla vähän yksilöllistä, miten paljon herätysvalosta on apua. Tuolla blogin Facebook-sivulla oli kommenttia, että herätysvalo on toiminut hyvin.

      Poista