12. joulukuuta 2017

5 x vegaaninen joulukinkku


Joka jouluinen pohdinta; minkä kasviskinkun sitä ostaisi tai tekisi tänä jouluna? Joku saattaa luottaa samaan kasviskinkkuun vuodesta toiseen, mutta itse olen vaihtelunhaluinen. Tämä taitaa olla kuudestoista tai viidestoista jouluni ilman lihaa, joten kaikenlaista on tullut kokeiltua vuosien aikana. :) Luvassa siis vinkkejä ja reseptejä, mitä joulupöytään voi kokkailla.

Kasviskinkkuvaihtoehtoja on mm. kuorrutettu tofu, seitan, nyhtökaura murekkeet ja paistokset ja erilaiset pähkinöitä, kasviksia tai linssejä sisältävät murekkeet. Sitten on vielä valmiita paistoksia, kuten kuvissa näkyvä Terra Veganen Winter Roast.


KUORRUTETTU TOFU

Olen yleensä luottanut kuorrutettuun savutofuun. Se on helpoin valinta ja siitä saa taatusti aina hyvän kasviskinkun. Kuorrutetun tofun valmistamisessa ei voi mennä paljon pieleen, eikä se vaadi suurta vaivaa. Jos ennen aattoa iskee väsy, niin kaupasta vain tofu, korppujauhot ja sinappi mukaan. Homma on sen jälkeen puoliksi hoidettu.

Yhteishyvän sivuilta löytyy simppeli kuorrutetun tofun resepti. Jos innostut kokkailemaan pidemmän kaavan mukaan, niin Chocochili -blogista löytyy glaseeratun tofukinkun resepti.

SEITAN

Seitanin tekemistä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos pystyy syömään vehnää ja jaksaa vähän perehtyä seitanin valmistamiseen. Suosittelen kokeilemaan esim. tätä reseptiä tai appelsiinimarinoitua seitankinkkua. Vegekaupasta ja Ruohonjuuresta löytyy joulun aikaan valmiita pusseja seitanin tekemistä varten. Ainekset on kyllä helppo ostaa erikseenkin, koska valmistukseen tarvitaan pääasiassa vain kahta erilaista jauhoa. Loput ovat sitten erilaisia mausteita ja öljyä.

Ajattelin aikoinaan seitanin tekemisen olevan vaikeaa ja kuulin juttuja epäonnistuneista seitankinkuista. Olen kuitenkin onnistunut tekemään herkullisen seitankinkun heti ekasta kerrasta lähtien. Rohkeasti vain kokkailemaan! :)


NYHTÖKAURA

Jotkut kasviskinkut ovat jääneet vain yhden joulun kokeiluiksi. Näin mulla kävi nyhtökaurapaistin kanssa. Viime vuonna sain käsiini JouluExtra nyhtökauraa (sitä valmistettiin 20 000 kappaleen rajoitettu erä) ja tuote oli kyllä hyvin suunniteltu. Pakkauksessa oli mausteet ja saostusaineet mukana, mikä oli mielestäni loistava juttu. Ei tarvinnut lähteä kaupasta etsimään aineksia parin ruokalusikallisen takia.

Olin innoissani kokin suunnittelemista resepteistä ja tein JouluExtra paketista Omena-Dijon-paistin. Kävin vielä ostamassa Alkosta alkoholia tätä paistia varten. Nyhtökaurapaistista tuli suuri ja hieno! Maku ei kuitenkaan ollut niin loistava, että haluaisin tehdä paistosta uudestaan. Erilaisia vaihtoehtoja on kuitenkin hauska kokeilla, vaikka aina ei menisi täysin nappiin.

JouluExtraa ei tietääkseni valmisteta tänä vuonna, mutta nude nyhtökaurasta voi tehdä murekkeen. Gold & Green Foodsin sivuilla on nyhtökura-mureke resepti.

MUREKKEET

Jos olet allerginen soijalle ja vehnälle, niin kannattaa kokeillä itse tehtyä linssimureketta tai pähkinäistä mureketta. Haluan vinkata myös Artisan Grainsin pähkinäisistä kasvismurekeaineksista, vaikka en ole niitä maistanut. Mun piti ostaa näitä murekeaineksia viime jouluna, mutta en sillon joulun aikaan löytänyt näitä mistään. Nämä sopivat myös vaikka lisukkeeksi. Murekkeita löytyy kahta eri makua: Artisan Grains maalaiskasvikset ja Artisan Grains välimeren maut. 


TERRA VEGANE WINTER ROAST

Päätin taas kokeilla uutta kasviskinkkua ja kävin ostamassa viime viikolla Tampereen Vegekaupasta Terra Veganen Winter Roastin. En ole aikaisemmin syönyt Terra Veganen tuotteita, enkä muutenkaan tunne yritystä ennestään. Tämän kasvispaistin ainesosaluettelo oli kuitenkin sen verran mielenkiintoinen sekoitus, että päätin ostaa sen kokeeksi. Winter Roastissa on seitania, kauraa, linssejä ja sisällä on täytteenä karpaloita ja tattaria.

Terra Vegane on tehnyt vuodesta 2013 lähtien Berliinissä käsityönä vegaanisia artesaanituotteita. Kaikki tuotteet ovat luomua ja tässä talvipaistissakin kaikki ainesosat ovat luomua mausteista lähtien. Saa nähdä millainen makuelämys tämä on. :) Voin laittaa raporttia joulun jälkeen.

Vinkkaan vielä joululaatikkoresepteistä. Olen tehnyt joululaatikot aina Vegaaniliiton tai Yllin kyllin herkkuja -kirjan resepteillä. Kannattaa katsoa tämä Vegaaniliiton jouluesite.

Toivotan tämän myötä hyvää ja rentouttavaa joulua kaikille! Jos tuli mieleen jotain kysyttävää kasviskinkkujen kokkaamisesta tai muista jouluruoista, niin laittakaa kysymyksiä kommenttiboksiin. :)


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti