13. elokuuta 2017

Montenegro adventure (+important tips)

Lähdimme poikaystäväni kanssa heinäkuussa Balkanille ja reissu yllätti monella tavalla! Suurimman osan ajasta olimme Montenegrossa Kotorissa. Alkumatkasta olimme myös yötä Bonsnia-Hertsegovinassa ja vierailimme Kroatiassa Dubrovnikissa. Tässä vähän reissutunnelmia. :)

Ennen lähtöä luin suomalaisen kirjan Montenegrosta, mutta siinä ei mainittu kulttuurieroista mitään. Ihmettelimme ensimmäiset päivät miksi meille annetaan väärää tietoa, miksi asiat ovat niin hankalia ja miksi tavallisetkaan asiat eivät toimi. Mies, joka toi meille toisen Airbnb asuntomme avaimet onneksi vähän selvensi mistä on kyse. Hän kertoi meille, miten paikallinen elämä kulkee: ”You try couple times and if it doesn’t work you let go. If something works it’s bonus.”



Olen matkustanut yli 15 maassa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun mietin tosissani, että miten pääsen lentokentälle oikeaan aikaan. Koin, että mihinkään ja kehenkään ei voi luottaa. Kaikki sanoivat, että Dubrovnikista Kotoriin menee 2 tuntia ja bussiyhtiön nettisivuilla ilmoitettiin myös samoin. Kummallakin kerralla matkaan meni todellisuudessa n. 3,5 tuntia. Ajasta ei voi muutenkaan olla varma, koska ei voi tietää paljonko jonoa Montenegron ja Kroatian rajalla on. Käytän lähes aina julkista liikennettä, mutta tällä matkalla täytyi turvautua Uberiin ja taksiin useamman kerran. Rannikolla menee ainoastaan bussit ja niiden aikatauluihin ei voi luottaa.

Isompia ja pienempiä sattumuksia riitti koko matkan ajan. Meille mm. neuvottiin tilaamaan Uber paikkaan, jonne Uber ei aja. Ihmettelimme keskellä maantietä, kun kyseisessä paikassa ei ollut edes nettiyhteyttä, jotta sen Uberin olisi voinut tilata. Kotorin Airbnb kämppämme omistaja ei kertonut profiilissaan, että hän ei asu Montenegrossa. Viestittelimme sitten hänelle Moskovaan.


Lähtöpäivän aamu Kotorista oli myös hankala, koska meidän piti luovuttaa Airbnb asunnon avaimet, mutta avainten noutaja ei saapunut. Olimme sopineet hänen kanssaan edellisenä päivänä, että hän tulee hakemaan avaimet. Emme voineet jättää avaimia asunnon sisälle, koska ovi laitettiin lukkoon avaimilla. Hetken pohdinnan jälkeen päätimme sitten jättää avaimet taksikuskillemme. Olimme onneksi löytäneet tosi ystävällisen ja luotettavan oloisen taksikuskin. Pääsimme hänen kyydissään Dubrovnikin lentokentälle ajoissa ja luotimme, että avaimet löytävät hänen kauttaan tiensä oikeaan osoitteeseen. Kaikki meni loppujen lopuksi hyvin.

Olen nyt paasannut vain negatiivisista asioista. Kaikesta huolimatta oli hieno reissu ja lähdin kotia kohti rentoutuneemmalla mielellä ja piristyneenä ihanasta säästä. :) Nyt ajattelen, että voisin lähteä uudestaankin. Maisemat ovat rannikolla ihan mielettömiä! En ole eläessäni nähnyt niin upeita maisemia. Merivesi oli kirkasta ja lämmintä ja sää oli joka päivä aurinkoinen. Balkanilla voisi tehdä pidemmänkin reissun, koska nähtävää riittää.

(c)Tatu Kannusmäki





Pienenä infopläjäyksenä haluan vielä kertoa pari asiaa. Tiedän, että moni miettii tätä, joten kirjoitan nyt oikein mustalla. Montenegrosta ei mene suoraa bussia Dubrovnikin lentokentälle. Bussi ajaa kyllä lentokentän ohi, mutta ei pysähdy siellä vaan jatkaa matkaa Dubrovnikin keskustaan. Luin netistä kommentin, että ystävällinen bussikuski oli pyynnöstä pysähtynyt lentokentän kohdalla. Jos kuljettajalla on hyvä päivä, niin näin saattaa ehkä käydä. En kuitenkaan luottaisi siihen, koska kuljettaja saattaa muuttaa mieltään kesken matkan (meillä kävi näin, kun menimme Montenegroon päin). Dubrovnikiin mentäessä kannattaa varautua, että hintataso on sama, kuin Suomessa ja kaupunki on täynnä turisteja.

Sananen kasvissyöjille: Balkanilla ruokakulttuuri on tosi lihapainotteinen ja suosittelen ottamaan kotoa mukaan proteiinipitoista ruokaa. Ruokakauppojen valikoima on kasvissyöjälle tosi suppea. Pelkkien papujen ja pähkinöiden syömiseen kyllästyy aika nopeasti. Monet kasvissyöjien suosimat tuotteet ovat kaupoissa erikoistuotteita ja niiden hinnat saattavat olla jopa kalliimpia kuin Suomessa. Kaikki tuontituotteet ylipäätään ovat Montenegrossa kalliimmasta päästä.

Tofu on tuntematon asia, eikä edes Kotorin ekokaupassa ollut mitään lihankorvikkeita. Ajattelin jo, että koko maassa ei varmaan ole tofua ja syön papupataa koko matkan, mutta sitten sattumalta sitä löytyi kauppakeskuksen Cosmetics-Marketista kaikkien meikkien ja hiusvärien takaa isosta vegehyllystä. Saimme tofua ja hyllyä täyttävä myyjä kysyi meiltä uteliaana, että mitä tuo on ja mitä te teette siitä? :) Lihankorvikkeet eivät siis kuulu kulttuuriin.


I left with Tatu to the Balkans in July and the trip surprised us in many ways! Most of the time we stayed in Kotor, Montenegro. In the beginning of our trip we also stayed in Bosnia-Herzegovina and we visited Dubrovnik in Croatia. Here are some feelings from the trip. :)

In the beginning of the trip we were wondering why people are giving us wrong information and why even the most simple things don't work. One guy explained to us how life goes there: ”You try couple of times and if it doesn’t work you let go. If something works it’s a bonus.” I felt that I can’t trust anyone or anything. I have been in more than 15 countries but for the first time I felt like will I ever get to an airport on time. I always use public transport but now we had to use Uber and taxi many times because only busses are driving in the coast and you can’t trust them.

We had many bigger and smaller problems during the whole trip. Another Airbnb host didn´t tell in her profile that she is not living in Montenegro and on top of that came another problem with the same apartment: the guy who should have picked up the apartment's keys from us didn't come. We couldn’t leave the keys inside the house because we needed the keys to lock the door. We had to get going to the airport so we decided to give the keys to our taxi driver. I was really happy that we did end up finding somebody trustworthy. The taxidriver was very friendly and helpful and we got to the airport on time.



But now for the positive side. :) The Views were totally amazing! I haven’t seen so beautiful views in my life. Weather was perfect and I was really enjoying the sunshine and the warm sea. There are many thing more to see in Balkan and now I think that I could go there again.

Lastly small info: I know many people are looking for this information so I'm writing this in bold. There is no direct bus from Montenegro to Dubrovnik airport. The bus goes past the airport but does not stop there. It continues to the center of Dubrovnik.

For vegetarians I really recommend to take protein rich food with you if you are traveling to Balkans. It’s quite unpleasant to eat only beans and nuts. There are not many products for vegetarians in the shops and it's really hard to find tofu or any meat substitutes.

 Photos 3 & 4 by TKPhotography, others by me
2 kommenttia on "Montenegro adventure (+important tips)"
  1. Kiva kun kirjoitetaan asioista rehellisesti, eikä "elämä on ihanaa" tyyliin, jos niin ei ole. Hyviä vinkkejä ja tosella kauniita maisemia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :) Kiva, että tykkäsit ja näin aloittelevana bloggaajana on tosi mukavaa saada palautetta.

      Poista