12. huhtikuuta 2018

Miten tehdä meditoinnista tapa? 21 päivää on myytti


Tässä postaussarjan kolmas osa. :) Käsittelen tässä postauksessa sitä, miten meditoinnista voi tehdä pitkäaikaisen tavan. Meditaatiosta on helppo innostua, mutta päivittäinen meditointi ei välttämättä olekaan niin helppo juttu. Ensin vähän tietoa tapojen muodostumisesta.

21 PÄIVÄÄ ON MYYTTI

Kaikkialla toistellaan, että uudesta asiasta tulee tapa 21 päivässä. Asia, ei kuitenkaan pidä ihan paikkaansa, jos Huffington Postia on uskominen. 21 päivää on lainattu plastiikka kirurgi Maxwell Maltzin kirjasta. 

1960 hän kirjoitti Psycho-Cybernetics -kirjassaan näin: “These, and many other commonly observed phenomena tend to show that it requires a minimum of about 21 days for an old mental image to dissolve and a new one to jell.”

Lausahdus perustui siihen, miten potilaat parantuivat leikkauksista. Kirurgi oli huomannut, että hänen potilaillaan menee vähintään 21 päivää tottua uuteen tilanteeseen. Hän tarkoitti siis minimissään n. 21 päivää, mutta matkan varrella lausahdus on muuttui, että kestää 21 päivää muodostaa uusi tapa.


MITEN TAPA OIKEASTI MUODOSTUU?

Terveyspsykologian tutkija Phillippa Lally ja hänen tutkimusryhmänsä päättivät selvittää, kuinka kauan tavan muodostumiseen oikeasti menee.  

Tutkimuksen mukaan kestää keskimäärin yli kaksi kuukautta, että uusi toiminta muuttuu automaattiseksi. Lallyn tutkimuksessa ihmisten tapojen muodostuminen vaihteli 18 päivästä 254 päivään. Tavan muodostuminen voi vaihdella suuresti riippuen henkilöstä, olosuhteista ja käyttäytymisestä.

Voi siis kestää jopa 8 kuukautta, ennen kuin uudesta asiasta tulee tapa. Yritetään olla siis pitkäjänteisiä ja itsellemme armollisia, jos uuden tavan omaksuminen ei heti onnistu. :)


5 VINKKIÄ SÄÄNNÖLLISEEN MEDITOINTIIN

1. MUISTUTA ITSEÄSI, MIKSI MEDITOIT

Miksi aloit meditoimaan? Pidä se mielessä varsinkin silloin, jos motivaatio on hukassa. Ehkä haluat lisää rauhallisia hetkiä elämääsi tai haluat olla läheistesi seurassa enemmän läsnä? En kuitenkaan suosittele kovaa tavoitehakuisuutta (katso kohta 3).

2. SITOUDU UUTEEN TAPAASI JA PRIORISOI

Tee päätös ja sitoudu, jos oikeasti haluat meditoida päivittäin. Etsi meditaatiolle aika ja paikka päivässäsi ja pidä huoli, ettei uusi tapasi jää muiden asioiden jalkoihin. Voit yhdistää meditoinnin toiseen tapaasi, esim. meditoi aina ennen tai jälkeen aamukahvin.

3. ÄLÄ ASETA TIUKKOJA TAVOITTEITA TAI ODOTUKSIA

En suosittele asettamaan meditoinnin suhteen tiukkoja tavoitteita, vaatimuksia tai suuria odotuksia. Voit ajatella lempeästi, että rauhoitut itsesi kanssa kerran päivässä ja se riittää. Esimerkiksi lisää rauhaa elämään on lempeämpi ajatus, kuin se, että meditaation avulla saavutan asiat x ja y.



Olen itse taipuvainen suorittamaan ja asettamaan tavoitteita. Sain tietysti ujutettua nämä meditointiinkin mukaan. Meditoin kerran useamman kuukauden putkeen ja lopulta hieno säännöllinen meditaatioharjoitukseni loppui siihen, kun en nähnyt elämässäni ja päässäni niitä muutoksia, joita olin odottanut. Olin tosi tavoitehakuinen oman meditaationi kanssa ja koko homma kaatui sitten siihen. Nykyään yritän olla asettamatta mitään odotuksia ja keskityn nauttimaan.

4.  KYSY NEUVOA

Jos ja kun sinulla tulee haasteita meditoinnin kanssa, niin kysy rohkeasti neuvoa. Meditoinnista voi kysyä ja keskustella esim. paikallisryhmissä tai vaikka Facebookin ryhmissä. 

5. NAUTI JA KIINNITÄ HUOMIO MEDITAATION JÄLKEISEEN OLOON

Tuntuuko sinusta meditoinnin jälkeen henkisesti tai fyysisesti paremmalta? Hyvä, jos näin on. Pystyt tällä tavalla vahvistamaan meditaation ja hyvän olon välistä yhteyttä.

Viimeiseksi haluan vielä muistuttaa retriiteistä. Meditaatioretriitti voi tehdä hyvää, jos haluat meditoida intensiivisemmin ja rauhoittua kunnolla. Erilaisilta retriiteiltä ja opettajilta saa omaan elämään tai meditaatioharjoitukseen usein jotain uutta.

Tämä oli nyt ainakin toistaiseksi postaussarjan viimeinen osa. Antoisia meditointihetkiä! :)



Lähde: Huffington Post
Kuvat: TKPhotography
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti