20. maaliskuuta 2018

Kuinka aloittaa meditointi? Tärkeät vinkit meditoinnin aloittamiseen

Meditoinnin aloittaminenhan ei oikeastaan vaadi mitään muuta, kuin ajastimen. Opastus voi kuitenkin olla tarpeellista, kun opetellaan uutta taitoa. Jos et ole koskaan meditoinut, niin helpointa on aloittaa kurssilla, sovelluksen avulla tai paikallisryhmässä.

Hyvin tehdyt sovellukset ja ryhmät opastavat aloittelijaa ja ne tukevat omaa harjoitusta. Todennäköisesti jokaiselle tulee haasteita meditoinnin kanssa ja ryhmissä voi kysyä, jos joku asia mietityttää meditoinnin suhteen. Headspace sovellus taas johdattaa sisälle meditointiin hyvien animaatioiden avulla. Esittelen seuraavaksi viisi tapaa meditoinnin aloittamiseen. :)


MEDITAATIOSOVELLUKSET

Oma suosikkini meditaatiosovelluksista on Headspace. Muita suosittuja sovelluksia ovat mm. Calm ja Insight Timer. Sovelluskaupasta löytyy myös suomalainen sovellus Mindfulness App Leena Pennanen. Sovellukset ovat yleensä kokeilun jälkeen maksullisia. Joskus sovelluksiin saattaa löytää koodeja, joilla saa ilmaista aikaa tai alennuksia. N. kuukausi sitten näin, että Calm sovellukseen oli tarjolla 8 kuukautta ilmaiseksi. Kannattaa googlettaa näitä koodeja sovelluksen nimen kanssa, niin hyvällä tuurilla saattaa joku koodi löytyä.

PAIKALLISRYHMÄT 

Meditaatiota voi harjoittaa myös monenlaisissa paikallisrymissä. Esimerkiksi Tampere Zen Center ja Helsinki Zen Center järjestävät zenmeditaatiota monta kertaa viikossa. Monissa joogakouluissa järjestetään meditaatiota ja Nirodha ry:llä on paikallisryhmät Tampereella, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Turussa.


TYÖVÄENOPISTOT

Kannattaa katsoa myös paikallisen työväenopiston tarjonta. Tampereen seudun työväenopistolla ainakin on yksi meditaatioviikonloppu tänä keväänä 14.4.-15.4.18. Kurssi sopii hyvin aloittelijoille ja siellä käydään harjoitusten lisäksi läpi mm. yleisimpiä vaikeuksia meditaatiossa. Kurssin hinta on 34e. Katso kurssista lisätietoja täältä.

YOUTUBE-VIDEOT

Youtubesta löytyy suuret määrät erilaisia meditaatioita. Suosittelen vain näpyttelemään hakukenttään meditaatio tai guided meditation 10 min ja etsimään itsellesi mieluisimmat meditaatiot. Jos haluat kuunnella ohjattuja meditaatioita suomeksi, niin esim. Kupariketun kanavalla on monia ohjattuja meditaatioita.

LIVE STREAM MEDITAATIOT

Jos joskus tekee mieli jättää kotona meditointi kesken tai motivaatio on hukassa, niin live stream meditaatio voi olla hyvä apu. Kun laitat kameran päälle ja ohjaaja näkee sinut, niin meditaatiosta ei tule lintsattua. Maksullisia live stream meditaatioita ja tallenteita tarjoaa ainakin Yogaia.


4 VINKKIÄ ALOITTAMISEEN

1. MEDITOI PÄIVITTÄIN AINA SAMAAN AIKAAN

Yritä ottaa meditaatio oikeasti osaksi elämää ja meditoi esimerkiksi aina herättyäsi. Kun meditoit alkupäivästä, ei meditaatiota tarvitse enää miettiä illalla väsyneenä. Minulla ainakin jää meditaatio helposti tekemättä, jos jätän sen iltaan.

2. ETSI MUKAVA ASENTO

Meditaatioharjoitus tehdään usein istualtaan, mutta mikään ei estä meditoimaan jossain muussa asennossa. Istumisen helpottamiseksi voi hankkia meditaatiotyynyn tai penkin. Itse meditoin usein makuuasennossa polvet koukussa, koska en pysty istumaan mukavasti pitkiä aikoja. Olen jopa meditoinut kokonaisen retriitin makuuasennossa. Suosittelen siis kuuntelemaan omaa kehoa ja valitsemaan itselle sopivimman asennon välittämättä siitä, miten muut meditoivat tai miten meditoivat ihmiset esitetään kuvissa.


3. ALOITA 5-10 MINUUTISTA

Jos meditoit yksin kotona, niin aloittaminen 5-10 minuutista on mielestäni hyvä. 10 minuutin tietoinen läsnäolo on jo haaste ja moni ehtii tuossa ajassa ajatutua ajatusten vietäväksi monia kertoja. Jos haluat meditoida pidempiä aikoja, niin suosittelen paikallisryhmää. Olen itse kokenut, että ryhmässä on helpompaa meditoida pidempiä aikoja, kuin yksin. 

4. HUOMAA JA MUISTA PIENET HILJAISET HETKET

Meditointi voi tuntua aluksi aika turhauttavalta. Rauhaa ei ehkä ole missään ja pää saattaa olla täynnä sinkoilevia ajatuksia. Viikon päästä tilanne voi kuitenkin olla toinen ja hälinän keskelle on ilmestynyt pieniä hiljaisia hetkiä. Keskity näihin pieniin hetkiin. Kuukauden päästä saatat huomata, että pään sisällä onkin jo pidempiä rauhallisia hetkiä.

Postaussarjan kolmannessa osassa perehdytään siihen, miten meditoinnista voi tehdä pitkäaikaisen tavan.


Facebook: With Miina
Bloglovin: With Miina
Vero: Miina


Kuvat TKPhotography
6 kommenttia on "Kuinka aloittaa meditointi? Tärkeät vinkit meditoinnin aloittamiseen"
 1. Todella hyvä postaus ja oih miten kauniita kuvia sinusta! Meditaatio on kyllä huippua, vaikka alku olikin melko hankalaa. Onneks sen hyödyt tulevat todella nopeasti esille ja kun makuun pääsin niin nyt melkein tuntuu, että tarvitsen päivittäin sen pienen hetken. Aurinkoisia hetkiä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Olin yllättynyt, miten kivoja kuvia tuli sisällä. :) Nyt alkaa olla jo enemmän valoa, niin pystyy sisälläkin kuvaamaan ihan hyvin. Joo mulla on käynyt ihan samoin. Onneksi alun hankaluuksien jälkeen pääsee nauttimaan ihanista rauhan hetkistä. Aurinkoisia hetkiä myös sinne. :)

   Poista
 2. Postaus oli oikein hyödyllinen mulle. Olen ollut jo jonkin aikaa kiinnostunut aloittamaan meditoinnin. Uskoisin että meditointi kohentaisi keskittymiskykyäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä. :) Joo meditointi voi kyllä tutkimusten mukaan parantaa keskittymiskykyä. Toivottavasti keskittymiskykysi kohenee ja löydät itsellesi sopivan tavan meditoida. :)

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus. Oon ite kans tykänny tosta Headspace sovelluksesta. Kiireisen maailman keskellä pitää muistaa välillä tietoisesti pysähtyä ja keskittyä hetkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu, tässä hektisyydessä mindfulness ja meditaatio tuovat kyllä tarpeellista pysähtymistä ja rauhaa elämään. Headspace on hyvä, kun siinä omasta mielestäni otettu tosi hyvin huomioon aloittelijoiden haasteet.

   Poista